Av: Ove Kvalsvik
Til tross for et nytt oppsving i verdensøkonomien, har det ikke blitt skapt nye jobber i de rike landene hvor arbeidsløsheten mange steder er rekordhøy. Arbeidsløsheten for de vestlige europeiske landene forventes å være på 9,3 prosent i 2011 og er, i følge Det internasjonale pengefond (IMF), én av de største utfordringene vi står ovenfor.
IMF anslår en global økonomisk vekst på 4,3 prosent neste år. For Norge er 1,8 prosent. Samtidig står de såkalte BRIC landene frem. I følge IMF kan Brasil forvente en vekst i BNP på 6,3 prosent frem til 2015. Russland, India og Kina kan også forvente solid økonomisk vekst på henholdsvis 15,2, 9,8 og 11,9 prosent.
I tillegg ser hjemlige arbeidsgivere til å vinne kampen om talentene i disse markedene. Undersøkelser fra Universum viser en holdningsendring blant studentene som gjør at Amerikanske og Europeiske arbeidsgivere kan forvente seg en tøffere kamp om talentene fra hjemlige organisasjoner som kommuniserer og tilbyr målgruppene sine det de vil ha.
I Kina for eksempel, har har globale merkevarer som McKinsey, BCG, PwC og Morgan Stanley blitt byttet ut med nasjonale arbeidsgivere som Bank of China, China Mobile og CICC. I 2006 var bare to av de ti mest attraktive arbeidsgiverne i Kina nasjonale. I dag er syv av de ti mest attraktive arbeidsgiverne hjemlige. Denne trenden viser seg også i land som Brasil, Russland og India.
En analyse av 2000 kinesiske studenter viser at et konkurrerende arbeidsmiljø og manglende karriere- og utviklingsmuligheter gjør internasjonale arbeidsgivere mindre attraktive.
En oppfølgingsstudie av 10 000 respondenter viser at hjemlige arbeidsgivere er attraktive på grunn av sikkerhet, profesjonell trening og utvikling, samt komfortable arbeidsmiljø og muligheter for høy fremtidig inntjening.
HR avdelingene til Amerikanske og Europeiske selskaper som forsøker å penetrere vekstmarkedene ser ut til å gå en utfordrende tid i møte..
Kinas mest attraktive arbeidsgivere 2010:
1. Bank of China
2. China Mobile
3. Procter & Gamble
4. CICC
5. ICBC
6. HSBC
7. China Development Bank
8. Citi
9. China Merchants Bank
10. SGCC
Hvis du ønsker og lese mer om Employer Branding relaterte artikler av Ove Kvalsvik les hans blogg.